Fraternité de Tibériade Fraternité de Tibériade Fraternité de Tibériade

  • Français
  • Nederlands
  • English (United Kingdom)
  • Deutsch
  • Italian
  • Español
  • Polish
Het Sint-Jan-de-Doperjaar

jb3We bieden jongeren tussen 17 en 30 jaar een unieke ervaring aan om hun geloof een heel jaar lang te leren verdiepen, door die tijd helemaal te schenken aan de Heer. Het is vaak een scharnierjaar tussen de middelbare en de hogere studies. Een jaar waarin je je vrij maakt om te leren leven met Christus. De jongeren delen het leven van onze broeders en zusters in de fraterniteit.

Een heel eenvoudig jaar van voorbereiding op je levensroeping, het huwelijk of het religieuze leven, door gebed, vorming, ontdekking van Gods Woord, catechese,… Ook een tijd van dienstbaarheid, met eenvoudige taken : onthaal, keuken, tuin. De jongeren doen ook mee met de vele missies van de fraterniteit : schoolretraites, missies in gezinnen,… Er is ook plaats voor alleen zijn, een wekelijkse woestijndag, om het gebed in de grootste intimiteit te kunnen verderzetten.

Een twintigtal jongeren hebben dit al meegemaakt, en hebben zo stevige fundamenten leren bouwen voor hun toekomst. Als je hierover meer wil weten, schrijf ons dan !

Temps de lecture de la Parole de DieuGetuigenissen:

ALAIN: Ik hou veel van het leven hier. Het is een teruggetrokken leven, liefdevol en rustgevend. Onze dag bestaat vooral uit werk en gebed, maar er wordt ook tijd gemaakt voor studie en missie. Wat me hier vooral treft is de onderlinge liefde tussen de broeders en zusters. Een liefde die je helpt te verzaken aan jezelf om de anderen te kunnen dienen, om de weg van van het kruis te volgen en de liefde van Christus te ontdekken en te delen met alle mensen. Ik geef toe dat het niet gemakkelijk is, vooral in deze maatschappij, maar hier kun je duidelijk aanvoelen dat het gaat om genade, die we van de Heer krijgen.

Wat mij hier ook nog erg opvalt is de eenvoud. Voeding, kleding, huisvesting, alles is heel eenvoudig ! Het helpt je om af te zien van uiterlijke schijn, die, hoe aantrekkelijk ook, ons op een dwaalspoor brengt. Hier kiezen we voor innerlijke rijkdom en innerlijk geluk. Hier leer ik zelf eenvoudig te worden en te kiezen voor de spiritualiteit van het evangelie.

Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar ik wil van dit jaar gebruikmaken om aandachtig te leren luisteren naar het Woord van de Heer en mijn geloof te verdiepen, om zo beter te leren leven en lief te hebben.

jb2HERVE: Tijdens dat sabbatjaar voel je je bijna op het meer van Galilea, in het bootje, naast de ingeslapen Jezus, midden in de storm. Je staat in directe verbinding met Jezus, je geeft je helemaal over aan zijn wil, je laat je drijven op de golven van de voorzienigheid. Elke dag herhaal je : “Jezus, ik vertrouw jou ! Wat doet het goed bij jou te rusten, je stem te horen zeggen : leg je hoofd op mijn hart, dan vind je diep in jezelf de vrede. Kijk niet om, wind je niet meer op, blijf rustig, want al stormt het, je bent niet bang, want ik ben er en ik hou van je.”

Het Sint-Jan-de-Doperjaar is ook de trossen losgooien, de haven verlaten, de zeilen hijsen, het ruime sop kiezen, en zich laten leiden door de wind, ver weg van het tumult van het actieve leven, van de tijdsgeest met zijn oneliners, ver van de drukke stad, ver van de heisa der media en alle commercie en reclame… Alles achterlaten om Christus te volgen en zich in hem te leren wortelen, in het besef dat het mijn diepste verlangen is hem zo trouw mogelijk te zijn, en om beter dienstbaar te zijn ! Zo dank ik hem, en zing met de psalmist : “Gij hebt met kracht de bergen vastgezet, gij zijt omgord met kracht; gij brengt tot bedaren het geraas van de zeeën, het gebulder van de golven, het tumult van de volken” (ps 65).